Appstore Appstore

Mobilapplikációnkat letöltheted most INGYEN!


Bejelentkezés
Főoldal / Kupidó hírei / A Valentin-nap története

A Valentin-nap története

Február 14. Valentin-nap

Van, aki ünnepli, van, aki nem. Magyarországon a 90-es évek óta fokozatosan terjedt el a szokás, hogy a szerelmesek megajándékozzák, felköszöntik, meglepik egymást. De honnan is ered ez és miért lett a szerelmesek napja pont ma? Ennek jártunk utána.

Szia! A Ladiesandgentlemen társkereső oldalára érkeztél. Szinte biztosan nem véletlenül és hidd el, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját! CSATLAKOZZ!

 Az ókori Rómában a tél végi időszak egyik kiemelkedő eseménye volt a Luperkalia fesztivál, amely a kereszténység elterjedése előtt minden évben megtartottak.

 Ez az esemény egy termékenységi ünnepségsorozat volt, melynek az egyik fontos momentuma, hogy a férfiak és a nők véletlenszerűen (egy edényből kihúzva a neveket) párba rendeződtek a fesztivál idejére. A párok bizonyos esetekben annyira jól egymásra találtak a néhány nap alatt, hogy szerelmek szövődtek és házasságok köttettek ezután.

 A kereszténység elterjedésével az egyházi vezetők igyekeztek a régi, pogány szokásokhoz és ünnepekhez alkalmazkodva „saját szentet” találni, aki valahogy köthető a már meglévő időponthoz, hogy a már jól működő szokásokat lehessen továbbvinni.

 

 Így lett 496-tól a Luperkalia fesztivál előestéje Szent Valentin napja, akinek a pontos személyéről csak találgatások vannak, ugyanis a katolikus egyház legalább három különböző szentet ismer el Valentin vagy Valentinus néven, és ezek mindegyike mártír volt.

 Egyikük egy római pap volt a harmadik században. Amikor II. Claudius római császár arra a következtetésre jutott, hogy az egyedülálló férfiakból jobb katona válik, mint a családosokból, mert nem kötődnek senkihez és ez a harcban bátrabbá és vakmerőbbé teszi őket, megtiltotta a házasodást a fiatal férfiaknak. Valentin pap, felismerve a rendelet igazságtalanságát, szembeszállt Claudiussal és titokban továbbra is folytatta a fiatal párok összeadását. Amikor tettére fény derült, Claudius halálra ítélte és kivégeztette.

 A másik történet szerint Valentint azért ölhették meg, mert keresztényeket szabadított ki kíméletlen római börtönökből, ahol gyakran verték és kínozták őket.

 A személyt illetően tehát inkább találgatásokba bocsátkozhatunk, ellenben az biztos, hogy fokozatosan ez a nap lett a szerelmes üzenetek napja, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

 

 A középkori Franciaországban és Angliában úgy tartották, hogy február 14-én kezdődik a madarak párzási időszaka, innen is származhat a gondolat, hogy a Valentin-napnak egyben a szerelmesek napjának is kellene lennie. Aztán a XIV. századi Angliában vált igazán népszerűvé a Valentin-nap, méghozzá Geoffrey Chaucer angol költőnek a Madarak parlamentje című költeménye kapcsán. Ez a vers az 1383-ban, a II. Richárd király udvarában megtartott ünnepségre készült. A vers arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük társra találjon.

 Az első írott Valentin-napi üdvözletet 1415-ben keletkezett. Ez egy francia nyelvű vers volt, amit Károly, Orleans hercege írt a feleségének, amikor a Londoni Tower-ban raboskodott. A vers ma a londoni British Library kéziratgyűjteményben található meg. Károly verse után néhány évvel, V. Henrik angol király fizetett egy írót, John Lydgate-et, hogy írjon egy Valentin-napi üdvözletet feleségének, Valois Katalin angol királynénak.

 A XVII. században terjedt el a Valentin-napi virágcsokrok ajándékozása. Az első csokor elküldése Samuel Pepys költő feleségéhez, Elizabeth Pepyshez kötődik. Ő ugyanis férjének Valentin-napi versére egy virágcsokorral válaszolt. Ezt a gesztust vették át fokozatosan az angol nemesi társaságok is.

 A Valentin-nap hagyománya az angol kivándorlóknak köszönhetően jutott el Amerikába. A II. világháború alatt pedig amerikai katonák hozták vissza és terjesztették el Európában., amerre a frontvonalak mentén jártak.

Ahogy haladunk előre az időben, a szerelmes üzenetek és virágcsokrok mellett úgy jelentek meg egyre másféle, kreatívabb ajándékok is. A mai napig a legnépszerűbbek a bonbonok és a virágcsokrok, de ilyenkor számos üzlet igyekszik kínálatát az ünnepi igényekhez igazítani.

 

 Manapság az internet és az okostelefonok elterjedésével a Valentin-napi üdvözleteknek és érzéseink kifejezésének már tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.

Az eszközeink pedig az ismerkedést is minden eddiginél könnyebbé tették. Itt nálunk a Ladies&Gentlemen online társkereső oldalon is, ahol a funkciókat mobilapplikáció segítségével a telefonodról is egyszerűen használhatod.

Várunk szeretettel!

Ladies&Gentlemen online társkereső

Még több Smartlove

Ismerkedj komoly kapcsolatot kereső emberekkel

Ez itt a Ladiesandgentlemen társkereső oldala. Örülünk, hogy ide érkeztél, és hidd el, ha érdekel a társkeresés, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját!

Csatlakozz!
Kupidó hírei