Appstore Appstore

Mobilapplikációnkat letöltheted most INGYEN!


Bejelentkezés
Főoldal / Kupidó hírei / 13 pontban arról, hogy hol ronthatunk el egy párkapcsolatot

13 pontban arról, hogy hol ronthatunk el egy párkapcsolatot

 Már az elején megnyugtathatunk mindenkit, hogy nagyon sok ponton elrontható egy kapcsolat és van az a pont is, ahonnan már nem lehet „visszacsinálni” a folyamatokat, az egyetlen lehetséges kiút a szakítás lesz. De akkor mit tehetünk egy kapcsolat megmaradásáért? Illetve helyesebben most inkább az a kérdés, hogy milyen hibákat ne kövessünk el, ha jót akarunk magunknak és a (leendő) partnerünknek. Az alábbiakban felsorolunk párat ezek közül, amely válaszok nem kizárólag a saját fejünkből pattantak ki, hanem egy átfogó kutatás eredményeként valós emberek valós tapasztalatai alapján fogalmazódtak meg.

Szia! A Ladiesandgentlemen társkereső oldalára érkeztél. Szinte biztosan nem véletlenül és hidd el, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját! CSATLAKOZZ!

 Reméljük sokaknak használható sorvezetőt adnak ahhoz, hogy felismerjék saját kudarcaik okait és hogy a jövőben jól működő, sikeres párkapcsolatot tudjanak építeni.

 

1. Bizalmatlanság

 Sok oka lehet annak, hogy valaki bizalmatlan a partnerével. Lehet, hogy korábbi, rosszul végződő párkapcsolata(i) miatt vagy éppen az aktuális társ adott rá okot a viselkedésével vagy még az is lehet, hogy semmilyen különösebb külső okot nem tudunk felfedezni, az illetőnek a bizalmatlanság egyfajta „alapbeállítás”

 Összességében minden esetben elmondható, hogy a bizalmatlanság nem vezethet tartós, boldog kapcsolathoz, mert annak az egyik alapja pont ennek az ellenkezője, mégpedig a kölcsönös bizalom. Igyekezzünk tehát a partnerünkkel ezt a bizalmat kiépíteni, elmélyíteni és őszinte beszélgetésekkel elejét venni mindenfajta bizalmatlanságnak.

 

2. Túlreagálás

 Vannak helyzetek, amikor a partnerünk viselkedése, cselekedete vagy néha csak pár szava olyan pontokat érint rajtunk, amik ha nem is ejtenek „halálos sebet”, de olyan mértékben bántanak, hogy szinte kényszerűen belehelyezkedünk egy olyan sündisznó állásba, ahol aztán mi magunk is sebző féllé válunk és némiképp túlzott reakciónkkal tovább mélyítjük az amúgy sem könnyen áthidalható szakadékot, ami a társunk és saját személyünk közé ékelődőtt.

 Ilyen helyzetekben mielőtt bármit mondunk vagy teszünk visszavágásként, gondoljuk át, hogy azt valóban a társunknak szánjuk-e, hogy valóban a konkrét helyzet a bántó-e a számunkra, vagy egy korábbi élmény hagyott olyan emlékeket bennünk, hogy egyszerűen nem tudunk uralkodni magunkon.

 

3. Passzív-agresszív viselkedés

 Komplett könyvek szólnak erről a jelenségről, illetve sokan úgy vélekednek, hogy bizonyos embereknek a teljes személyisége besorolható a passzív-agresszív kategóriába. De mit is jelent ez egy párkapcsolatban?

 Azt, hogy a passzív-agresszív fél nem vállalja őszintén az érzéseit, nem hajlandó a számára érzelmileg megterhelő beszélgetésekben részt venni, halogat, hárít és összeségében hajlamos úgy csinálni, mintha ő ott sem lett volna, ezzel az egész konfliktushelyzetet tulajdonképpen a másik fél nyakába varrja.

 Ez a viselkedés hihetetlen türelmet kíván az elszenvedő fél részéről, nem csoda, ha reakciói néha túlreagálásba csapnak át, ami újabb lehetőség a passzív-agresszív partnernek, hogy nyugodtságot színlelve értetlenkedjen, mint aki tényleg nem érti, hogy mi a baj.

 

4. Túlzott távolságtartás

 Egy boldog párkapcsolatban nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a felek ugyanazt gondolják és érezzék a távolság-közelség kérdésben. Az vitathatatlan, hogy mindenkinek szüksége van bizonyos mennyiségű saját élettérre és időre is, amit a párja nélkül tölthet. Az is biztos, hogy a párkapcsolat attól nevezhető annak, ami, mert a benne élő két fél nagyon jól érzi magát együtt, a lehető legtöbb időben és legtöbb dologban.

 Aki nem engedi magához elég közel a másikat és folyamatosan igyekszik egy bizonyos mértékét megtartani a távolságnak, az azt jelentheti, hogy fél. Talán mert úgy érzi, hogy azonnal vagy fokozatosan elveszíti az önállóságát, talán mert bizalmatlan vagy mert még soha nem cselekedett hasonlót.

 Az viszont biztosan állítható, hogy elköteleződés és a másik közel engedése nélkül nem beszélhetünk komoly párkapcsolatról.

 

5. Bizonytalanság

 Ha ez az érzés gyakran vagy többször felüti a fejét bennünk, miközben benne vagyunk egy kapcsolatban, mindenképp érdemes megvizsgálni a kiváltó okait, mert hosszú távon nem fogunk tudni működni, ha erről nem beszélünk a társunkkal és nem tárjuk fel együtt a mögöttes tartalmakat.

 Lehetünk bizonytalanok a saját vagy a másik érzéseiben és szándékaiban is, de mindenképp érdemes ezekről őszintén beszélni, és ezt a leghasznosabb, ha a partnerünkkel tesszük és vele együtt keressük meg a megoldást.

 

6. Akadékoskodó magatartás

 Ha valaki mindenben csak a rosszat látja, és folyamatosan ott is akadályokat vesz észre, ahol egyébként nincsenek is, akkor érdemes átgondolni, hogy vajon miért teszi ezt.

 Egy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban mindkét fél a helyzetek, konfliktusok és problémák mielőbbi, mindenki számára megnyugtató megoldására törekszik és nem arra, hogy az akadékoskodásával őrületbe kergesse a másik felet.

 

7. Szándékos bántás

 Ha az előbbi pontról azt gondoltuk, hogy lehetetlenné teszi egy hosszú távú, kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat működtetését, akkor ez a gondolat erre a pontra fokozottan igaz.

 Abban a kapcsolatban, ahol az egyik vagy esetenként mindkét fél kimondottan „utazik” arra, hogy a másikat megbántsa, ott már nagyon elromlottak a dolgok. Egy szeretetteljes kapcsolatban egyszerűen nincs helye a bántásnak. Ahogy fizikai, úgy lelki értelemben sem.

 Ha ilyen szándékosan bántó helyzetben (kapcsolatban) találjuk magunkat, akkor nagyon valószínű, hogy jobban tesszük, ha kilépünk belőle, levonva a magunk számára hasznos tanulságait

 

8. A felelősségvállalás hiánya

 Ez megint egy kényes kérdés. Sok mindenre érthető egy kapcsolatban, ami viszont bizonyos, hogy egy párkapcsolat közös felelősségvállalást is jelent. Nem lehet hárítani az egyik vagy a másik félre a felelősséget olyan dolgokban, amelyek mindkettőjüket érintik.

 

9. Elkényelmesedés

 Ismerjük azt az állapotot, amikor elérjük a kívánt célt és hirtelen leeresztünk, mint egy lufi? Ilyen egy párkapcsolatban is könnyen előfordulhat és sok mindenben megnyilvánulhat. Lehetnek testi „tünetei” is, értve ezalatt azt, amikor egy párkapcsolat biztonságában már nem figyelünk oda magunkra és a testünkre, elveszítjük korábbi formánkat és ez fokozatosan kihat az egymás iránti testi vonzalomra és ezzel együtt a szexuális életünkre is.

 De ide tartozik a más szempontok szerinti elkényelmesedés is, amikor például a napi rutinba belesüppedve már nem kedveskedünk és nem igyekszünk a kedvében járni a partnernek.

 Érdemes odafigyelni tehát, hogy ne kényelmesedjünk bele a kapcsolatba, igyekezzünk minden nap tenni érte és persze magunkért is. Az eredmények nem maradnak el.

 

10. Másokra hallgatás

 Ez a pont sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Hiszen az sem igazán jó megoldás, ha soha nem hallgatunk senkire.

 Valami módon meg kell találni az arany középutat, és egy dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani ebben a kérdésben. Mégpedig azt, hogy ha nem szakértő segítséget (pszhichológus, párterapeuta, stb.) kérünk a párkapcsolati problémáink megoldására, hanem mondjuk egy baráttal/barátnővel beszéljük meg a történéseket és azt, hogy mit is cselekedjünk a jövőben, biztosak lehetünk benne, hogy a barát/barátnő a mi javunkat akarja majd, de mivel csak a mi elmondásunk alapján van némi fogalma a problémáról, egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő objektivitással tudja szemlélni a dolgokat.

 Magyarul: ha a párunkról csupa rosszat mesélünk egy barátnak, ne csodálkozzunk, ha azt a tanácsot kajuk tőle, hogy vessünk véget a kapcsolatunknak mielőbb...

 

11. Kommunikáció hiánya

 Nem hangsúlyozható ennek a fontossága, tulajdonképpen ezt kellett volna az első helyre sorolni.

 Ahol nincs megfelelő kommunikáció a partnerek között, ott nem lehet hosszú távú, kiegyensúlyozott kapcsolatban gondolkodni. Nem vagyunk gondolatolvasók és hosszabb párkapcsolat esetén is csk feltételezéseink lehetnek a másik fejében zajló dolgokról, tehát a legjobb amit tehetünk, ha mindent őszintén megbeszélünk.

 A kommunikáció hiánya sok félreértést és még több nehézséget okozhat, amiken már nem olyan könnyű túllendülni, amikor nyakig benne vagyunk.

 

12. Túlzott ragaszkodás

 A 4-es pont ellentéteként is értelmezhető. Mindenképp valamilyen korábbi élettapasztalatból adódhat ilyen, hiszen egy felnőtt embernek meg kell tudnia húzni a saját és a partnere közti határokat és éreznie kell, hogy az intimitásnak és az egymáshoz való kötődésnek mi az egészséges mértéke.

 Ha azt tapasztaljuk magunkon vagy a társunkon, hogy ebben a kérdésben bizonytalanok vagyunk és a túlzott ragaszkodás valamelyik fél részéről a kapcsolatot veszélyezteti, érdemes a dolgok mélyére ásni és akár szakember segítségével (újra) felépíteni egy egészséges énképet, önbecsülést és önbizalmat, ami már elegendő ahhoz, hogy ne esünk túlzásokba.

 

13. A féltékenység hiánya

 Lehet, hogy meglepő, de ez a lehetőség is fennáll, mint kapcsolat veszélyeztető tényező.

 Képzeljük el a helyzetet, amelyben azt észleljük, hogy a partnerünket egyáltalán nem érdekli, hogy mikor, hol és kivel vagy kikkel töltjük a szabadidőnket és arra sem kapja fel a fejét, ha egy társaságban valaki nyílt flörtbe kezd velünk.

 A féltékenységnek lehet egy olyan mértéke, ami egészséges és szükséges is. Magyarul talán a féltés szóval fejezhető ki még jobban és nagyon nehéz pontosan eltalálni, hogy meddig nevezhető jónak és mikortól már inkább romboló hatású.

 Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek jólesik, ha a partnere figyel rá, és úgy gondolja, hogy az összetartozás nem automatikus, hanem mindkét fél részről tenni kell érte, hogy létrejöjjön és még többet kell tenni azért, hogy megmaradjon.

 

A Ladies&Gentlemen oldal abban tud segíteni, hogy hasonló gondolkodású embereket hozzon össze, akik komoly kapcsolatot szeretnének.

Regisztrálj nálunk Te is, és találd meg a párod!

Még több Smartlove

Ismerkedj komoly kapcsolatot kereső emberekkel

Ez itt a Ladiesandgentlemen társkereső oldala. Örülünk, hogy ide érkeztél, és hidd el, ha érdekel a társkeresés, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját!

Csatlakozz!
Kupidó hírei