Appstore Appstore

Mobilapplikációnkat letöltheted most INGYEN!


Bejelentkezés
Főoldal / Kupidó hírei / Ősember, ősasszony - irányítás, dominancia a kapcsolatban

Ősember, ősasszony - irányítás, dominancia a kapcsolatban

Na, ki rángatta kinek a haját?

Szia! A Ladiesandgentlemen társkereső oldalára érkeztél. Szinte biztosan nem véletlenül és hidd el, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját! CSATLAKOZZ!

Ha eddig azt hittük, hogy az ősközösségi társadalmakban a nők a férfiakhoz képest kevesebb előnyt élvezhettek a kapcsolaton belül, nos tévedtünk. Kiűzhetjük az agyunkból a bunkósbottal hadonászó, a nőt hajánál fogva szexre hurcoló ősember képét, ez ugyanis a legújabb kutatások szerint távol állhat a valóságtól.

 

Legalábbis a vadászó - gyűjtögető közösségekben, ahol a nők a feltételezések szerint egyenlő jogokkal bírtak. Döntöttek arról hol, mire vadásszanak, sőt adott esetben részt vettek a vadászatban is. Ahogy arról is közös volt a döntés, hogy milyen új területeket hódítsanak meg, merre vándoroljanak tovább új vadászterületek után.

Mindezt a College London Egyetem kutatói tárták fel, akik eredményeiket a Science magazinban publikálták.

Szerintük azok a közösségek, ahol a nők és férfiak egyenrangúak voltak, evolúciós előnyt élveztek. Ahol csak a férfiak döntöttek, ott szoros vérségi klikkesedés alakult ki, ahol a nők is beleszóltak a döntésbe, ott viszont kinyíltak a társadalmi határok, befogadóbb volt a közösség, szélesebb körben tudtak párt találni maguknak a csoport tagjai. Ez pedig egyértelműen növelte az életben maradás esélyét, valamint elősegítette az evolúciós fejlődést.

 

A kutatás során két vadászó-gyűjtögető népcsoportról, egy Kongóiról és egy Fülöp-szigetekiről gyűjtöttek adatokat, és ezek alapján modellezték az ősközösségi társadalmakben élő párkapcsolatok dinamikáját. Ezekben a közösségekben az emberek huszas csoportokban élnek, tíz naponta néznek új terület után. A Fülöp - szigeteki csoportnál találták úgy, hogy egyértelműen kedvezőbb a helyzet a túlélés szempontjából- ennél a csoportnál a nők hangsúlyos szerepet játszottak a döntéshozatalban: szavuk egyenlő volt párjukéval.

 

A kutatók feltéteezése szerint a kapcsolati, valamint a társadalami férfidominancia a letelepedéssel és a mezőgazdasági termelés megindulásával hozható összefüggésbe. Amíg ugyanis a a puszta "túlélés" volt a cél, ott a közösség felnőtt tagjai egyenrangú félként döntöttek és vették ki a részt a feladatokból. Nem halmoztak fel semmit, nem is volt értelme, hiszen napról - napra szedték össze a táplálékot.

A mezőgazdasági termelés azonban már tartalékokra törekedett, sőt egy idő után vagyonosodás indult be, elveszett a szoros együttműködés szükségessége a nők és férfiak között. Megváltoztak a feladatok és a szerepek. Elkezdődhetett a hajtépés......

 

Fotó: Shutterstock

Még több Smartlove

Ismerkedj komoly kapcsolatot kereső emberekkel

Ez itt a Ladiesandgentlemen társkereső oldala. Örülünk, hogy ide érkeztél, és hidd el, ha érdekel a társkeresés, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját!

Csatlakozz!
Kupidó hírei